Picknick op het kerkhof - Reisverslag uit Moskou, Rusland van Laura Timp - WaarBenJij.nu Picknick op het kerkhof - Reisverslag uit Moskou, Rusland van Laura Timp - WaarBenJij.nu

Picknick op het kerkhof

Door: Adri (vader van Laura)

Blijf op de hoogte en volg Laura

25 Oktober 2006 | Rusland, Moskou

Vandaag is Laura met de familie naar het kerkhof in Krasnodar gereden. Ze hebben daar een picknick gehouden. Op het kerkhof staan daarvoor speciale bankjes. Krasnodar is een heel eind weg: drie uur heen en drie uur terug met de auto. Laura zei dat ze de weg naar Krasnodar "nu wel gezien had".

De rust is inmiddels weer teruggekeerd in huis. Alleen Tatjana, haar zoon en dochter zijn nog in huis. En Laura natuurlijk. De afgelopen dagen zijn tientallen mensen op bezoek geweest.

Er is nu 9 dagen rouw. De spiegels zijn afgedekt. Over 9 dagen is er een feestelijke bijeenkomst in een café. Op die dag verlaat de geest van de overledene de wereld en gaat hij naar de hemel. Op de 40ste dag komt hij in de hemel aan. Ook dat wordt herdacht. Daarna is de rouwperiode voorbij.

De computer start wel op, maar komt niet op het bureaublad aan. Dus voorlopig nog geen internet.

's Avonds valt regelmatig de elektriciteit uit. Dat gebeurt wel vaker in Rusland. De familie steekt dan kaarsjes aan. Laura kan daar niet zo goed tegen, want het herinnert haar aan de brand. De andere mensen hebben de brand niet gezien, dus hebben er geen last van.

Naast over de brand hebben we vanavond ook over andere dingen gesproken. Dat was best wel levendig. Zelfs nog een paar keer gelachen. Neemt niet weg dat de brand nog een zware stempel op haar drukt. Maar dat is natuurlijk niet gek.

Laura is een bekendheid in het dorp. Ze wordt veel aangesproken door kinderen en ouderen. En ze verstaat iedereen en kan met iedereen praten.

's Avonds lezen we alle berichten en alle reacties op deze website voor. Laura vindt het leuk om de reacties van jullie te horen.

Vorige week vrijdag was Laura in Novorossisjk. Ze heeft daar Harry Potter deel 3 gekocht in het Russisch. Ze is daar inmiddels mee begonnen. Ze kan zich nog niet zo goed concentreren. Maar wát ze leest begrijpt ze. Knap hé??

Denken jullie eraan om een kaartje te sturen? Het adres staat in het vorige bericht.

Adri

• 25 Oktober 2006 - 20:28

Enrico:

Hey
    hopelijk gaat het weer iets beter en lukt het met hp3 een beetje :).
    verder gaat het hier allemaal wel goed

veel hugs en liefs :)

enrico

• 25 Oktober 2006 - 20:31

Els Flentge:

Hallo Laura, ik ben de nicht van je moeder uit Roermond, weet je nog. Natuurlijk heb ik ook de laatste berichten gelezen en ik wil je hierbij veel sterkte toewensen voor de komende weken. Drie weken geleden heb ik mijn broer Hans, die ook in Roermond woont, verloren. Hij werd slechts 59 jaar en is gestorven aan longkanker.
    Dus ik zit ook volverdriet. Maar ja, de wereld draait door en als ik dan aan mijn kleinkinderen denk, vrolijkt het mij weer op. Dat zijn Fleur 7 jaar, haar zusje Janine 2 jaar en Stefan, ook 7 jaar.
    Ik blijf je belevenissen met veel aandacht hiervoor volgen.De groetjes van Els

• 25 Oktober 2006 - 21:15

Ko Van Huissteden:

Hoi Laura

Wat een schok het nieuws van een paar dagen geleden. Ik wens je heel veel sterkte, en ook je gastgezin.

• 26 Oktober 2006 - 08:40

Nynke La Porte:

Hallo Laura, gastfamilie en ouders van Laura,

Via YFU ben ik op de hoogte gehouden van de dramatische gebeurtenis. Veel sterkte toegewenst voor de komende tijd.
    Nynke DistrictsvertegenwoordigerYFU Amsterdam

• 26 Oktober 2006 - 08:51

Cobie Stellingwerf:

Hoi Laura
    Wat vreselijk wat er gebeurd is, ik kreeg deze site van je moeder toegestuurd.
    Sterkte

• 29 Oktober 2006 - 18:57

Henny Kruis:

Beste Adri,
    Bedankt voor de uitvoerige informatie over Laura. Eindelijk is het mij gelukt om op de site te komen. Ik ben een "chatvriend"van je moeder. De vriendelijke groeten voor Laura en jou van Gonnie & Henny in Hengelo.