7 t/m 17 september feestdag,auto repareren,school
Door: Laura
Blijf op de hoogte en volg Laura
17 September 2006 | Rusland, Moskou
Hier weer een klein berichtje van mij. Het is inmiddels alweer een tijdje geleden dat ik wat heb laten horen. Op het moment vliegt de tijd hier. Ik heb school, en we doen van alles. Natuurlijk is zo’n heel ander, nieuw leven ook wel vermoeiend. Ik heb het hier in iedergeval erg naar mijn zin hier.
7 september
Vandaag zijn we in Gilenjik geweest. Dat is een plaats en haven een km of 60 ten zuiden van Novorossijsk. In Gilenjik was een vliegtuig show. Verschillende vliegtuigjes hielden een vliegdemonstratie daar. We hadden een plekje om te kijken op een muurtje aan de zwarte zee. Het was heerlijk weer. Op de terugweg hebben we een groot beeld op een berg bekeken. Het beeld stond net iets buiten Novorossijsk. Het was (geloof ik) een symbool voor de strijders van de tweede wereld oorlog.
8 september
Vandaag was weer een gewone doordeweekse schooldag. Een volgende keer zal ik (voor Jet) een verslagje schrijven over het onderwijs op mijn school, school ‘nummer 26’.
9 september
Vandaag is het zaterdag. In Nederland zijn dan alle leerlingen vrij. In Rusland niet. Ook zaterdag is hier een gewone lesdag. Vandaag was het echter weer ‘Prazdnik’ een feestdag dus. Ditmaal was het de feestdag voor de regio Novorossijsk.
Toen ik hoorde dat het op 9 september een feestdag zou zijn vroeg ik dus ook of er dus geen school was. (De Klop was altijd gesloten tijdens feestdagen). Maar hier niet. Met feestdagen is de school JUIST geopend. Vandaag dus ook. Om 9 uur werden we op school verwacht. Daar speelde muziek en de leerlingen gingen in een vierkant staan. Het Russische volkslied werd gespeeld en de Russische vlag werd opgehesen en ook weer omlaag gehaald. Een meneer, die ‘onze vader’ genoemd werd door een lerares van onze school kreeg bloemen overhandigd. Als ik het goed begreep was hij de vader van een strijder die is omgekomen. Op school hangt ook een portret in steen uitgehouwen van deze jongeman.
Daarna liep ik met klasgenootjes naar het einde van de straat waar het centrum van het dorp was. Daar was een podium feestelijk opgezet.
Er waren veel mensen in traditionele Kubanse kleding. Ik woon nu in de regio Krasnodarskij Kraj, en dat is ookwel de regio ‘Kuban’.
Op het podium dansten en zongen de mensen in de traditionele kleding. Ook militairen dansten of hielden een gevechtsdemonstratie. Ook werd er vuurwerk afgestoken overdag, in de kleuren van de Russische vlag; wit,blauw en rood. Het was leuk om te zien (en ook een beetje gevaarlijk omdat de dampende en zware vuurwerk kokertjes een meter van je vandaan neerkwamen).
’s Avonds was er ook weer vuurwerk en een discotheek. Ik had daar met klasgenootjes afgesproken. De discotheek was op straat. Het was er wel gezellig alleen zijn de avonden hier bestwel koud. Toen ik om 12 uur ’s nachts weer thuiskwam (de discotheek eindigt hier om 11 uur) was ik dus iets vergelijkbaar met een ijsklomp :P. Wel was het een hele leuke dag geweest en voor mij, buitenlander, heel interessant om de tradities en klederdracht te zien.
10 september
Vandaag hebben we eigenlijk weinig bijzonders gedaan. ’s Avonds zijn we op bezoek gegaan bij een vriendin van Tatjana, die ook onze dokter is als we een dokter nodig hebben. We hebben daar gegeten. Het was gezellig
11 september
Vandaag was wel een interessante dag. We gingen namelijk voedsel conserveren. Iets wat ik in mijn hele leven nognooit gedaan of gedaan zien worden heb. Het was best veel werk. Er werden heel veel tomaten en paprika’s ingekocht. vervolgens werden de paprika’s door midden gesneden en het groen verwijderd. De grote tomaten kregen in het midden een knoflookteentje tegen de bacteriën. Ook waren er een soort kruiden (wat een beetje op heide gras leek) nodig. Dat kwam waarschijnlijk uit de tuin. De tomaten werden in een ‘banka’ een grote glazen conserverings pot gestopt. De kruiden en de paprika’s werden er ook bij gedaan. Het moest allemaal zo voordelig mogelijk ingeruimd worden in de pot. Uiteindelijk hadden we ‘niet zo veel’ volgens Tatjana en ‘veel’ volgens mij. Een stuk of 13 grote potten. Daar werd een kokend water-kruidenmengseltje bijgevoegd en vervolgens weer afgegoten en vervolgens weer bijgevoegd. Uiteindelijk werd de deksel er met een speciaal apparaatje op gedaan zodat het luchtdicht werd afgesloten. De potten werden opzekop gezet.
Er schijnen hier in de winter in de winkel geen groenten en fruit te koop te zijn. Wat er te koop is schijnt dan heel slecht te zijn. (Er is hier sowieso geen groente en fruit te koop in de winkel, er wordt veel verkocht op de markt en langs de weg). Zodoende conserveren alle mensen nu dus al voedsel voor de winter.
13 september 2006
Vandaag was er ook weer gewoon school. Op school zit ik in de 11e klas, de hoogste klas. Het is best lastig omdat de leraren rap Russisch dicteren en als ik het wel kan verstaan het moeilijk is snel te noteren wat ze zeggen omdat mijn Russisch woordbeeld nog niet echt goed is.
Na het lesuur scheikunde kwam er een groepje uit de 8ste klas (13 jarigen) naar me toe. Ze vroegen of ik bij hun kwam zitten in de les. Het waren hele aardige meisjes.
Ze zijn allemaal heel nieuwsgierig naar Nederland hoewel de helft van de mensen er nognooit van gehoord heeft en/of geen idee heeft waar dat ligt op de wereld kaart. Voor mij is dat heel raar. De plek waar ik mijn hele leven gewoond heb, en in mijn ogen helemaal niet klein is bestaat hier practisch niet. Ook komt Nederland hier ook nooit op tv (op de voetbal uitslagen op de Russische EuroNews na). We zien hier niets van de Nederlandse politiek, of maatschappelijke dingen e.d. Veel Russen kennen Guus Hiddink (die nota bene het Russische team coacht) ook niet.
De wereldkaart die in ons leslokaal hangt wordt Nederland als een klein rood vlekje afgebeeld, terwijl het op onze kaarten uitvergroot wordt. Op zo’n Russische wereldkaart lijkt Nederland ook haast niets.
Wat ik eigenlijk wou vertellen is dat ik nu ook Russische taal en Russische literatuur met de 8ste klas mee doe wat ik wel erg leuk vindt. De lessen van de 8ste klas zijn net als bij de 11e klas ’s morgens dus ik bepaal zelf een beetje naar welke lessen ik ga bij welke klas.
16 september 2006
Vandaag, zaterdag had ik zoals elke zaterdag gewoon school. Gelukkig waren het maar 4 vakken waarvan het eerste en het laatste vak uitvielen. Na algebra en gym was ik dus al om 10:15 ofzo thuis.
In de middag gingen we weer naar Novorossijsk. Daar ben ik nu al een hele boel keren geweest. Ik ben een paar keer naar de markt geweest en een keer naar de kerk. Vandaag gingen we naar een vriend van Tatjana, Dima. Hij is heel technisch en de auto die hij had wilde hij verbeteren. Ik mocht helpen . Het was bestwel leuk. Ik weet nu tenminste hoe ik een band moet vervangen bij een auto . (ZIE FOTO!).
’s avonds hebben we gegeten in de flat van Dima en zijn vrouw. Daarna, om een uur of 9 ’s avonds zijn we door Novorossijsk gaan rijden. Het was de verjaardag van Gorod-geroi Novorossijsk. Gorod is het Russische woord voor stad en Geroi betekend held.
Tatjana legde mij uit dat het er mee te maken heeft dat de stad heeft meegevochten in de oorlog. En vandaag was er dus de verjaardag. Er zou om 9 uur ’s avonds vuurwerk zijn. Alleen wist niemand waar precies. We zijn dus wat rond gaan rijden en hebben een hele boel van de stad in het donker gezien wat ik wel erg leuk vond om te zien. Echt vuurwerk hebben we niet kunnen vinden (alleen een beetje privé vuurwerk van een cafeetje ) maar het was wel heel leuk.
Het is hier trouwens al bestwel koud. Overdag is het wel warm maar de komende dagen is er een gure Noordooster wind die vreselijk koud is. Echt weer om vanalles vanuit de auto te bekijken. Waarschijnlijk wordt het maandag of dinsdag weer warmer.
17 september
Nu ik dit alles opschrijf is het alweer 17 september. De tijd vliegt! Nog 8 dagen en dan ben ik hier gewoon alweer een maand!!! Ik ga nu ophouden met schrijven want ik ben echt super moe. Ik heb net Walnoten (Greetski Arjech) en hazelnoten (Ljesnoi Arjech) verzameld. Er staan hier een paar bomen die super veel noten hebben.
Nou tot de volgende keer maar weer!
Groetjes Laura
17 September 2006 - 11:28
Eljo:
Lieve Laura!
Fantastisch wat je allemaal meemaakt.
Dat conserveren deden mijn oma's vroeger ook. Wecken heette dat. Met groente en fruit in weckflessen moest men de winter doorkomen. Vele flessen vol stonden er bij mijn oma's in hun kelders.
Vertel eens wat over de literatuurlessen. Wordt er dan verteld over schrijvers en hun boeken? Over welke schrijvers en welke boeken gaat het dan?
Heeft Tatjana een moestuin of koopt ze groente en fruit op de markt???
Krepkiej patseloej, twaja mama. -
17 September 2006 - 11:34
OMA:
Leuk verhaal Laura,dat wat jij met tatjana doet in de potten zo maakte ik ook jam alleen moest dat gekookt worden.
Die potten waar zij het in bewaren heb ik ook ,je weet wel waar mijn koekjes zo lekker vers in blijven.Ik ga je verhaal nog een keer lezen ik vind het heel interesant allemaal,wat zal papa blij zijn en ook Opa natuurlijk dat jij een band van een auto kan verwisselen,ik zie jou nog auto monteur worden.
Ik ga weer eindigen heel veel plezier daar in dat verre Rusland en groetjes aan allemaal en voor jou veel liefs en XXXXXXXX
van Opa en Oma.
P.S. jij had toch geen warme jas meegenomen had je niet nodig zei je XXX
17 September 2006 - 12:39
OPA. Timp.:
Laura een heel mooi verhaal je maakt daar heel veel mee,en je woord volgens mij ook leuk opgevangen door de fam, en dekindren op school.
en je ben ook nog een beetje monteur,goed zokusjes OPA. -
17 September 2006 - 12:39
Allan:
Its fantastic that you are diving into Russian culture and history, or being dropped in the middle of it. The region you are in played an important role in WW2. I am looking forward to what you have heard there when you get back... -
19 September 2006 - 14:37
Sjan:
hallo hallo Laura
heb met plezier alles gelezen kei gaaf dat je zo iets allemaal kan mee maken maar ik zeg van hier uit geniet van alles om je heen en zal je van hier een dikke knuffel geven heel veel groetjes van sjan omas maail en chat vriendin -
30 September 2006 - 20:51
Els Flentge:
Dag Laura,
Je kent mij alleen maar van de verhalen van oma Annie Timp. Ik ken jou van je foto op je site en ook via jouw oma. Ik ben een nicht van je oma. Ik vind het erg knap van je wat je allemaal doet in dat verre Rusland. Het is een hele belevenis voor je.
Ik volg je ook op de site, want ik vind het erg interessant, zowel je verhaal als de foto's.
Verder wens ik je nog veel plezier en veel succes op de school.
Groetjes van Els vanuit Roermond. -
09 Oktober 2006 - 19:59
Miep:
Hoi Laura,
Ik heb nog verschil
lende malen geprobeerd je te bellen. Binnenkort
probeer ik weer.
Wij blijven goed op de hoogte met jouw stukjes.
Woensdag ga ik weer zingen.
Veel liefs Miep
11 Oktober 2006 - 06:18
Monique:
we want more, we want more..... -
12 Oktober 2006 - 20:07
Riek Van Asch:
Hoi Laura,
Wat een fantastisch avontuur! Ik denk dat je alleen op zo'n manier het land en de cultuur echt leert kennen. En wat een prachtige foto's heb je gemaakt. Leuk om je belevenissen zo te kunnen volgen vanuit dit kleine kikkerlandje! Groetjes, ook van Gerard en Marieke!